Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A magyar kártya története

A magyar kártya története

 

Az első magyar kártyacsomag a ma ismert motívumokkal a 19. század elején jelent meg és szinte azonnal nemzetközi térhódításba kezdett. A különböző kártyatípusok közt is különlegesnek számítanak a magyar ászokon feltűnő évszak-allegóriák, illetve Tell Vilmos drámájának szereplői, akiket Schneider József festett kártyalapokra.

A több mint másfél évszázad óta gyártott kártya eredete sokáig zavaros volt, többen svájci kártyának nevezték, mások úgy vélték, hogy Németországból került hozzánk. A Tell-kártya első készítőjének kiléte sokáig ismeretlen volt, a szakirodalom csak a bécsi Piatnik Ferdinánd nevét említi, akinek apja Budán született és Pozsonyban végzett kártyafestő iskolát, a Tell-kártyát 1865 körül kezdte gyártani és később az egész monarchiában terjesztette.

A Tell-kártya története és illusztrálása

1973-ban egy angol gyűjtőnél rátaláltak a mai magyar kártya eddig ismeretlen ősére. Sylvia Mann angol gyűjtő egy régi kártyagyűjtemény megvásárlásával jutott a kártya birtokába. A gyűjtő jegyzeteiben a következőket írta: „A készítő: Schneider József Pesten. A kiadás ideje kb. 1835. Nem tudok más hasonló kártyáról sem múzeumokban, sem magángyűjteményekben.” Tehát az adatokból és fényképekből az bizonyítható, hogy a magyar kártyának Schneider kártyája volt az őse.

A Tell-kártya a 48-as szabadságharcot megelőző időben jelent meg, amikor Európa-szerte forradalmi mozgalmak kezdtek kialakulni. Az alsó és felső lapok alakjait a pesti kártyafestő Schiller József 1804-ben írt, Tell Vilmos című drámájából vette, melyet már a nagy városokban színpadon is előadtak. Schneider a kártyája illusztrálására nem a magyar történelemből választott szabadsághősöket, mert azt az osztrák cenzúra elkobozta volna és a kártyák nem kerültek volna forgalomba. De egy német szerző drámájában szereplő alakok megjelenítését és ábrázolását a Habsburg bürokrácia nem kifogásolta.

A kártyalapokat egyedi képek illusztrálják, melyek az 1848-49-es szabadságharc előtt készültek. Az ászok a négy évszakot mutatják be: a piros ász a tavaszt, a tök ász a nyári évszakot, a zöld ász az őszt és a makk ász a telet.

Az alsókon és a felsőkön a Tell Vilmos-dráma alakjai láthatók - piros alsó: Kuoni pásztor, makk alsó: Harras Rudolf, zöld alsó: Fürst Walter, tök alsó: Reding Itell; piros felső: Geszler Herrmann, makk felső: Tell Vilmos, zöld felső: Rudenz Ulrich, tök felső: Stüszi vadász. A VIII-IX. lapok pedig a Tell Vilmos-történetet mutatják be, például a piros VIII: Tell Vilmos csónakban evez, a tök VIII: Tell Vilmos búcsúzik feleségétől és fiától, a tök IX: Geszler kalapja a rúdon.

Tavasz - A magyar kártya motívuma egy uncia színezüstön

Az Érem Művészeti Kiadó Kft. egy igazi kuriózumot kínál. A 31,1 gramm színezüstből vert, tükörveret ezüstrúdon a piros ász nőalakja jelenik meg élénk színekkel festve. A pompás látványt a finoman megmunkált, vert hátlap egészíti ki, mely olyan hatást kelt, mintha Ön egy rendkívül értékes kártyalapot tartana a kezében. Az egyedülálló érmet nemesfémtartalma és művészi megmunkálása miatt is méltán nevezhetjük páratlannak, gyűjtői különlegességnek, mely az Ön gyűjteményének is büszkeségévé fog válni!

A tavasz az újjászületés, a megújulás ideje, amikor a természet lerázza magáról a tél hidegét, hogy rügyet fakasszon, teret adjon az élet virágzásának. A tavasz az új remények, a szerelem ideje, melyet az érmen a magyar kártya piros ászának elrévedő nőalakja testesít meg.

A színezüst emlékérem különleges, szögletes alakja egyedi látványt nyújt, míg a magyar kártyát idéző motívum az éremtervezők kreativitását dicséri. A csodás, szögletes érem nagyméretű akrilkapszulába került elhelyezésre, mely még inkább kiemeli a veret szépségét. A magyar kártya jól ismert képét finoman kidolgozott vert motívum foglalja keretbe, melynek tükörveretű indái csillogva törik meg a matt felületet. A nemesen elegáns veret sikeresen ötvözi a modern éremművészet vívmányait és a nagy múlttal rendelkező magyar kártya hagyományait.

Kiváló ajándék öltet! Egyedülálló alkalom! Rendelje meg Ön is a Tavasz 1 unciás színezüst érmet!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fókuszban