Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Érmevásárlás az interneten

Schmidt Kálmán
2020. 02. 12. 15:42:00
Érmevásárlás az interneten

 

Virtuális barangolás az érmék világában

Az elektronikus kereskedelem felbolygatta a vásárlói szokásokat, a bevásárló-centrumokhoz hasonló változásokat okozva. De nemcsak a  fogyasztói szokásrendszer alakult át, hanem egy a vásárlót magas szinten kiszolgáló üzleti kultúra is kialakult. És ma már az érmék világában is érdemes elindulni egy virtuális barangolásra.

Az interneten minden más kereskedelmi formához képest sokkal inkább a vevő az úr; az árak és a termékkínálat könnyen áttekinthető, ezért a webáruházak közötti verseny hatékonyabban érvényesül, mint a hagyományos kereskedelemben. A legfrissebb felmérések szerint a 15 évnél idősebb magyar lakosság több mint fele használta tavaly a világhálót, vásárolt és vett igénybe online szolgáltatásokat.

Az érmegyűjtők internet-használatáról nem áll rendelkezésre részletes adat, de minden bizonnyal róluk is elmondható, hogy az internet számunkra is a mindennapi élet nélkülözhetetlen eszköze lett.

Fő a biztonság, számít a méret

Az online kereskedelem térnyerésével eddig legtöbb figyelmet kapott kérdés a vevő elállási joga, amely egy több mint tíz éve érvényben lévő EU-s szabály. Ennek értelmében online vásárlás esetén a vevőnek a kézhezvételt követő 8 napon belül joga van indoklás nélkül visszaküldeni a terméket, és ilyenkor a vásárláskor kifizetett teljes vételár – beleértve a szállítási költséget is – visszajár. Ez a kereskedőknek sok fejfájást okozó jogszabály abból a megfontolásból született, hogy az internetes vásárlónak nincs lehetősége fizikailag is meggyőződni a termék tulajdonságairól, így az ebből fakadó bizalmatlanság és kockázat kiküszöbölhető azzal, ha a vásárlás visszavonható.

Az e-kereskedelem döntő részét uraló 100-150 cég többségéről azonban elmondható, hogy megbízhatóan és szabályszerűen működnek. Nincs ez másként a piacvezető érmekereskedők esetében sem. Aki náluk vásárol, nem nagyon kockáztat semmit; viszont minél kisebb forgalmú egy webshop, annál valószínűbb, hogy akadnak problémák a működésével. A legtöbb gondot a szállítási díjjal való trükközés okozza. Sok kisebb e-kereskedő nem tünteti fel egyértelműen, hogy a vevőnek pontosan milyen költségekkel kell számolnia a termék vagy szolgáltatás árán felül. Általánosságban azt lehet tanácsolni a vásárolni szándékozóknak, hogy olyan webáruházban rendeljenek, ahol az üzemeltető adatai és minden elérhetősége fel van tüntetve az impresszumban (természetesen nem postafiókkal), ahol található ÁSZF- és adatvédelmi nyilatkozat, az ÁSZF-ben szerepel az elállási jog leírása és gyakorlásának módja.

Magyar és külföldi érmés weboldalból ma már tengernyi létezik. Aki virtuális bevásárló körútra készül, az például a Google internetes keresőrendszert veheti segítségül. Ott az érme, érem, numizmatika címszavakat megadva bárki hamar célba ér.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Az Ön hobbija