Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Liszt Ferenc, minden idők legnagyobb zongoraművésze

Liszt Ferenc, minden idők legnagyobb zongoraművésze

 

Híres zongoravirtuóz és zeneszerző

Liszt Ferenc kivételes zenei tehetsége már kisgyerekkorában megmutatkozott. Hatévesen tanult meg zongorázni, kilenc évesen már nyilvánosság előtt játszott. A történelem legnagyobb zongoraművésze, minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzője volt. Megbabonázó zongorajátékának titkát sokan próbálták megfejteni, jobb kezéről még életében gipszmásolatot készítettek, amit aztán szakértők és zenekritikusok sora vizsgált és elemzett.

A magyar világpolgár és keresztény gondolkodó

Liszt Ferenc, már fiatalon vonzódott a katolicizmushoz, de apja lebeszélte a papi pályáról: „te a művészeté vagy, nem az egyházé.” Liszt Ferenc élvezte az életet, utazásai megannyi élménnyel gazdagították, de a mély vallásosság iránti vágy továbbra is élt lelkében. 1857-ben egy ferences kolostorban nyilvánította ki először határozott szándékát, hogy belépjen a rendbe. Végül 1865-ben egy domonkos rendi atya segítségével apát lett. Pappá sohasem szentelték, de köteles volt papi ruhát viselni. Soha többé nem zongorázott pénzért.

Bár több, egymásnak ellentmondó tanulmány is foglalkozik Liszt Ferenc nemzeti hovatartozásával, ő maga többször is kijelentette, hogy magyarnak tartja magát. Mozgalmas élete során éveket töltött Párizsban, Weimarban és Rómában, de végig megtartotta magyar állampolgárságát. Mikor 1838-ban értesült a nagy pesti árvízről, Bécsben nyolc koncertet adott az árvízkárosultak javára. Jelentős összeget, 25 ezer forintot sikerült összegyűjtenie! Híres zongoradarabja, a Funérailles közvetlen azután íródott, hogy 1849 októberében tudomást szerzett Batthyányi Lajos és az aradi vértanúk kivégzéséről.

Ünnepelt világsztár és zenepedagógus

Zenei pályafutása kezdetének első jelentős fellépését, a mindössze 12 éves korában adott koncertjét tekintik. Az ifjú zongoravirtuóz világszerte zajos sikereket aratott. Amerre csak járt, mint egy újjászületett Mozartot ünnepelték. Számtalan fellépése volt, egymást követő koncertkörútjai során egész Európát bejárta, valamint Oroszországba és Törökországba is eljutott. Játékának mindenhol csodájára jártak, a társasági élet ünnepelt hőse lett, császároknak, királynőknek adott magánkoncertet. Többek között az angol, a dán, és a francia uralkodó is kitüntette. I. Ferenc József császár 1859-ben a Vaskorona-rend lovagkeresztjét adományozta Lisztnek, aki ezzel egyben nemesi címet is kapott. A sok utazás megviselte a művészt, ezért egyedi útikocsit építtetett, mely nagy újdonságnak számított. A lakókocsi minden luxussal és elképzelhető kényelemmel fel volt szerelve, sőt, még egy zongorát is elhelyeztek benne!

Kortársai tanárként és zenepedagógusként is elismerték. 1835-től a genfi konzervatóriumban oktatott, az 1840-es évek elején a weimari udvari színház karmestereként fogadta a kontinens minden sarkából érkező tanítványokat. 1870-ben Deák Ferenc felkérte, hogy vállalja el az éppen megalakuló első pesti konzervatórium elnökségét. A Zeneakadémia végül csak 1875-ben kezdte meg működését, de Liszt Ferenc elvállalta az elnöki posztot, sőt, zongoraleckéket is adott. Haláláig fogadott tanítványokat, akiket sokszor ingyen oktatott.

Liszt Ferenc, 5 művészi kidolgozású érmén

Az évek során, több európai nemzeti bank emlékérmét bocsátott ki Liszt Ferenc tiszteletére, melyek napjainkban ritkán vagy alig fellelhetőek. Az Érem Művészeti Kiadó Kft. egyedi éremszettje is, Liszt Ferenc, a világ egyik legnagyobb zenei zsenijének sokoldalú művészete előtt tiszteleg. A híres zongoravirtuóz és zeneszerző 5 művészi kidolgozású, tükörveret minőségű érmen végigkíséri életének legfontosabb mozzanatait. Az éremszett, Liszt Ferenc születésének 160. évfordulója alkalmával, most kedvező áron ajándék díszdobozzal rendelhető!

Honlapunkon az érmek darabonként is megvásárolhatók! Nézze meg és hallgassa meg Liszt Ferenc műveit videóban az érmék alatt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fókuszban Numizmatika