Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Magyar aranyritkaság - Mária Terézia ritka aranydukátja, 1741, utánveret

Ár:
69.900 Ft
Cikkszám: GM-09-KM598-2003
Szállítási díj: 1.490 Ft
A magyar korona iránti feltétlen hűség és hódolat legszebb példája. Pénztörténeti aranyritkaság valósághű utánverete értékes aranyból (Au585).
Menny.:db

Leírás

II. Károly halála után Európa több nagyhatalma is Mária Terézia trónjára tört. Az ifjú királynő csak a magyar rendek támogatásával tarthatta meg hatalmát. 1741-ben, a pozsonyi országgyűlésen a zúgolódó magyar nemesek előtt gyászruhában, a gyermek II. Józseffel a karján jelent meg. A megható jelenet hatására a magyar rendek "Vitam et sanguinem pro rege nostro!" ("Életünket és vérünket a királyért!") közfelkiáltással esküdtek hűséget! A magyar arisztokraták mintegy 35 000 fős sereget bocsátottak a császárné rendelkezésére, hogy szembeszállhasson a trónbitorlókkal. Mária Terézia az erdélyi nemesség szívét is megnyerte, akik további 5 000 főnyi hadat küldtek az ifjú királynő koronájának védelmére.

A páratlan szépségű aranydukát egy gyulafehérvári vésnök munkája. A veret finom kidolgozottsága, a szelíden mosolygó portréábrázolás a királynő iránti tiszteletről tanúskodik. A hátlapon látható ötrészű címer Mária Terézia nagyságát hirdeti. A szívpajzsban látható erdélyi címer Erdély hódolatának jelképe.

Paraméterek

Anyag arany (Au585), ezüst (Ag415)
Minőség tükörveret
Súly 3,11 g
Átmérő 20 mm
Jelleg valósághű utánveret
Kollekció 1 érem